Απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας σε επιστολή για την Τράπεζα Ανατολής

Πριν από λίγο καιρό το banquedorient απόκάλυψε έγγραφο στο οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε σαφή θέση στο θέμα της Τράπεζας της Ανατολής και με επιστολή της ξεκαθάρισε ότι “δεν έχει περιέλθει στην Τράπεζα της Ελλάδος οποιοδήποτε έγγραφο”. Εκείνη η επιστολή, την οποία απέστειλε η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, ήταν η απάντηση σε αίτημα μετόχου για ενημέρωση σχετικά με την εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής, που είχε συνοδευτεί από εισαγγελική παραγγελία.Τα σχετικά έγγραφα είναι διαθέσιμα στο https://banquedorient.org/?p=1603

Σήμερα παραθέτουμε τμήμα άλλης επιστολής κατόχου μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής προς το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο, η οποία στάλθηκε από τον ενδιαφερόμενο στις 27 Δεκεμβρίου 2012. Μετά το κείμενο της επιστολής υπάρχει αυτούσια και η απάντηση του νομικού τμήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ρόδος, 27 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΣ
κ. Προβόπουλο Γεώργιο
Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος

Αξιότιμε κ. Διοικητά της Τραπέζης της Ελλάδος,

πήρα το θάρρος της επικοινωνίας μαζί σας για την υπόθεση των μετοχών της Τράπεζας Ανατολής, που ταλανίζει αρκετές Ελληνικές οικογένειες εδώ και 80 χρόνια.

Η οικογένεια μου, αλλά και εγώ, διαθέτουμε κάποιες από τις μετοχές της Τράπεζας Ανατολής. Δεν θα προχωρήσω σε ανάλυση των δεδομένων της υπόθεσης, αφού είμαι σε θέση να γνωρίζω πως είστε ενημερωμένος μέχρι κάποιο βαθμό. Θα προβώ σε σχετική ενημέρωση για τις συνιστώσες του προβλήματος που ίσως να μην σας είναι ιδιαίτερα γνωστές.

Από την επισταμένη προσωπική μου έρευνα εδώ και μια δεκαετία περίπου, έχουν προκύψει αρκετά στοιχεία σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας. Κάποια από αυτά τα στοιχεία έχουν χρησιμοποιηθεί από την πλευρά του πατέρα μου, σε ήδη κατατεθειμένη αγωγή του ενάντια στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία διεκδικεί το ποσό των 1.4 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι και η μοναδική αγωγή που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα ενάντια στην Εθνική Τράπεζα για το θέμα της Τράπεζας της Ανατολής.

../..

Θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι η αλλαγή της νομοθεσίας πέρυσι την άνοιξη, επιτρέπει πλέον την εκδίκαση υποθέσεων σε τόπους στους οποίους οι Ανώνυμες Εταιρείες διατηρούν υποκαταστήματα (κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, άρθρο 25, παράγραφος 2). Εκτός, των άλλων και λόγω της μεταξύ μας διαμάχης, η πλευρά του πατέρα μου θεωρεί ότι μπορεί επιπρόσθετα να ενώσει τις δύο υποθέσεις (ενάντια στην Εθνική Τράπεζα και ενάντια σε εμένα) ως όμοιες, κάτι που θα οδηγήσει στην εκδίκαση τους στη Ρόδο, αν και σύμφωνα με όσα ανέφερα στις προηγούμενες γραμμές αυτό είναι πλέον δεδομένο.

Η Εθνική Τράπεζα λοιπόν προσπαθεί τελευταία να “καλυφθεί” πίσω από την επιβολή του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές. Αυτό που δεν γνωρίζει η ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας είναι ότι στη Δωδεκάνησο δεν υπάρχει δικαστικό ένσημο στις αγωγές… ποτέ δεν υπήρξε…

Η δικάσιμος είχε οριστεί για τις 7η Ιουνίου 2012 και σε αυτήν η Εθνική Τράπεζα, ενώ είχε καταθέσει προτάσεις προς το Δικαστήριο, ζήτησε αναβολή για λόγους υγείας, επειδή ο πατέρας του μοναδικού μάρτυρα της είχε εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο και ο μάρτυρας έπρεπε να παραμείνει στο πλευρό του για να τον συντροφεύσει (ο μάρτυρας ήταν ο κ. Παντελάκης, προϊστάμενος του ιστορικού αρχείου της ΕΤΕ). Το τραγελαφικό στους χειρισμούς της νομικής ομάδας της ΕΤΕ δυστυχώς είναι ότι αυτή η “αιφνίδια αδιαθεσία” είχε γίνει γνωστή από τους δικηγόρους της ΕΤΕ σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν τη δικάσιμο και αυτό πυροδότησε διάφορα σχόλια και δημοσιεύματα… Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για το Νοέμβριο του 2013.

Επιπλέον, στις προτάσεις της προς το Δικαστήριο, η ΕΤΕ ζήτησε από την άλλη πλευρά εγγυοδοσία για την αμοιβή των έμμισθων δικηγόρων της με 2% (ένσταση εγγυοδοσίας για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ), προσπαθώντας με τυπικές ενστάσεις να σταματήσει την εκδίκαση. Όπως όμως γνωρίζετε έχει καταργηθεί και το 2% στα τελευταία “μνημόνια”.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω, ότι η πλευρά του πατέρα μου ../.. θα ζητήσει εγγυήσεις από την Εθνική Τράπεζα και από τη Eurobank-Ergasias για το ποσό που διεκδικεί, σύμφωνα με το άρθρο 70, παράγραφος 2 του ν. 2190/1920, ενόψει της επικείμενης συγχώνευσης των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ουσιαστικά, θα ζητηθεί, σύμφωνα με το νόμο, η παροχή εγγυήσεων ότι ο Όμιλος ΕΤΕ αν καταδικαστεί μελλοντικά θα μπορέσει να καλύψει το 1.4 τρισεκατομμύρια ευρώ που απαιτεί ο πατέρας μου! Στην περίπτωση που τα τραπεζικά ιδρύματα δεν μπορούν να παρέχουν τις συγκεκριμένες εγγυήσεις, θα πρέπει να κινηθούν νομικά για να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία της συγχώνευσης, η οποία πιθανότατα θα καθυστερήσει.

Θεωρούσα μέχρι πέρυσι πως μια καταδίκη της Εθνικής Τράπεζας δεν θα ήταν εύκολη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα όμως εκδόθηκε η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών – Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων, με αριθμό 6341/2012, η οποία αναγνωρίζει το έννομο συμφέρον των κομιστών μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής.

Η απόφαση αναγνωρίζει ότι οι μετοχές ενσωματώνουν αξία και υποχρεώνει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος να επιδείξει και να χορηγήσει στους αιτούντες όλα τα απαραίτητα έγγραφα, που να αποδεικνύουν τη σύννομη λήξη της συγκεκριμένης ειδικής εκκαθάρισης.

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει καταφέρει ακόμη να εμφανίσει ούτε ένα από τα συγκεκριμένα έγγραφα, πιθανά γιατί ποτέ δεν ολοκλήρωσε την εκκαθάριση. Γνωρίζω ότι ψευδώς η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει με επιστολές της συγκεκριμένους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής, ότι έχει καλέσει τους αιτούντες στα ασφαλιστικά μέτρα, για να τους παράσχει τα σχετικά έγγραφα, αλλά αυτοί δεν εμφανίζονται. Δυστυχώς, από τις προσωπικές μου επαφές γνωρίζω με βεβαιότητα ότι η Εθνική Τράπεζα έχει κληθεί με εξώδικο να επιδείξει τα σχετικά έγγραφα και δεν έχει απαντήσει ούτε στο εξώδικο! Τέτοιες επιστολές της Εθνικής Τράπεζας βρίσκονται στα χέρια μου και υπογράφονται από διοικητικούς της υπαλλήλους και όχι από το νομικό της τμήμα.

Η Σύμβαση Συγχώνευσης της Τράπεζας Ανατολής με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (147611/1932) ορίζει την υποχρέωση δημοσίευσης εξαμηνιαίων καταστάσεων της Εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής τόσο σε μία εφημερίδα στην Ελλάδα, όσο και μία εφημερίδα στην Αίγυπτο. Δεν έχει γίνει καμία δημοσίευση σε Ελληνική εφημερίδα και φυσικά η πλευρά της Εθνικής Τράπεζας δεν μπόρεσε να εμφανίσει τέτοιο έγγραφο σε κανένα δικαστήριο μέχρι σήμερα. Κάτι που η σύμβαση ορίζει με ποινή ακυρότητας.

Επειδή γνωρίζω αρκετά από τα έγγραφα που διατηρεί στην κατοχή της η νομική ομάδα του πατέρα μου, θεωρώ ότι η Εθνική Τράπεζα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη αν η υπόθεση εξεταστεί σε δικαστική αίθουσα, τόσο στην τακτική δικάσιμο, όσο και στην περίπτωση που η Εθνική Τράπεζα χρειαστεί να απαντήσει σε ασφαλιστικά μέτρα για να “ξεμπλοκάρει” τη συγχώνευση της με την Eurobank.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι μετοχές που έχει στην κατοχή του ο πατέρας μου φέρουν τη μερισματαπόδειξη 55, μια και δεν έχει εισπραχθεί ποτέ η προκαταβολή που κατέβαλε η Εθνική Τράπεζα για αυτές. Εκτός από τις μετοχές του πατέρα μου, διαθέτω και εγώ ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων μετοχών με τη μερισματαπόδειξη 55 και χωρίς σφραγίδα προκαταβολής. Στις σχετικές οικονομικές καταστάσεις, που προσκόμισε όμως η Εθνική Τράπεζα ως αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών της σε δικαστήρια, το ποσό της προκαταβολής που χρεώθηκε στον αλληλόχρεο λογαριασμό της εκκαθάρισης είναι ακέραιο και αφορά το απόλυτο σύνολο των μετοχών, χωρίς να εξαιρεί ούτε μια μετοχή.

Και φυσικά οι οικονομικές καταστάσεις που προσκόμισε η Εθνική ομάδα έχουν το κύρος αθλητικής εφημερίδας, μια και κάποιες είναι ανυπόγραφες και μία φέρει μόνο την υπογραφή του κ. Δροσόπουλου, ο οποίος μονομερώς ενέκρινε ισολογισμό εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής που δημοσιεύτηκε ένα χρόνο μετά το “πέρας” της εκκαθάρισης μόνο σε μία γαλλόφωνη εφημερίδα της Αιγύπτου… Και αυτό το τεύχος της εφημερίδας, η Εθνική Τράπεζα επικαλείται ότι το ανέσυρε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, γιατί ούτε αυτό το είχε στο τεράστιο Ιστορικό της αρχείο.

Ένα Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο σύμφωνα με τις εκδόσεις της ίδιας της ΕΤΕ περιλαμβάνει το “Αρχείο της Τράπεζας Ανατολής (1904-1959)”! Το 1959 ήταν 27 χρόνια μετά την υποτιθέμενη λήξη της εκκαθάρισης και την ουσιαστική διάλυση και απορρόφηση της Τράπεζας Ανατολής, ενώ ήταν μόλις 8 χρόνια μετά τη σφράγιση της μετοχής της Τράπεζας Ανατολής ιδιοκτησίας του Στέφανου Αθηνογένη (ανιψιός του πρώην Πρωθυπουργού κ. Στέφανου Σκουλούδη) από τον Επόπτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ως αξία ενεχύρου για τη χρηματοδότηση αγοράς άλλων μετοχών).

Είναι οι ίδιες επετειακές εκδόσεις της ΕΤΕ που αναφέρουν ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής έγινε το 1933-1934, ενώ η ίδια η νομική ομάδα της ΕΤΕ στην ανυπόγραφη ανακοίνωση της προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θεωρεί ότι η εκκαθάριση διήρκεσε από το 1933 έως το 1936 (μέχρι να εγκατασταθεί πλήρως η κυβέρνηση Μεταξά). Βέβαια, στις δικαστικές αίθουσες, η Εθνική Τράπεζα δεν μπόρεσε να βρει ούτε το γνήσιο Δελτίο Τύπου της για την υπόθεση, και τύπωσε σχετικό αντίγραφο από την ιστοσελίδα της εφημερίδας “Ημερησία”, το οποίο σφράγισε ένας δικηγόρος της με την προσωπική του σφραγίδα για να του προσδώσει κάποιο ίχνος αξιοπιστίας…

Χωρίς να επιθυμώ να σας κουράσω, σκεφτείτε μόνο ότι η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να πείσει τους κομιστές μετοχών της Τράπεζας Ανατολής ότι οι αξιώσεις τους έχουν εκμηδενιστεί από το νόμο Σβώλου, τη στιγμή που η ίδια η νομική της ομάδα προσκομίζει έγγραφα που δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκκαθαρισμένου ενεργητικού της Τράπεζας Ανατολής δεν ήταν σε δραχμές, αλλά σε ξένα συναλλάγματα.

Βέβαια, και ειδικά για το νόμο Σβώλου, ίσως η νομική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας να αντιτίθεται στην πρακτική της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας είστε Διοικητής, η οποία αντικατέστησε σωστά τις δραχμικές μετοχές που εξέδωσε το 1932 με νέες, ίσης αξίας, τη δεκαετία του 1970, σφραγίζοντας σχετικά την πίσω πλευρά των προπολεμικών μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θα μπορούσα να γράφω για πολλές ώρες σχετικά με την υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής, ξεκινώντας από την οικογένεια Καραθεοδωρή, την οικογένεια Μπενάκη, τους αξιότιμους κ.κ. Στρέιτ, Βαλαωρίτη, Δέλτα και τους απογόνους αυτών, την ειλημμένη απόφαση περί συγχώνευσης της Τράπεζας Ανατολής από το 1906, εσωτερικές επιστολές των υπαλλήλων των τραπεζών, επιστολές ανάμεσα στα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Ανατολής, επιστολές σε επιχειρηματίες της εποχής (όπως ο κ. Μαρίνος Κοργιαλένιος), την εμπλοκή της πρώην Βασιλικής Οικογένειας της Ελλάδος, υπεξαιρέσεις, ανακρίβειες, χοντροειδή ψέματα έως και πλαστογραφίες.

../..

Γνωρίζω ότι ήδη έχει κατατεθεί αίτηση της πλευράς του πατέρα μου προς την Τράπεζα της Ελλάδος, με εισαγγελική παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου, για την παροχή συγκεκριμένων εγγράφων που θα έπρεπε να υποβάλει η Εθνική Τράπεζα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν είχε ποτέ ολοκληρώσει την εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής.

Ωστόσο, και ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εδώ και 27 ημέρες δεν έχει απαντήσει στην παραγγελία του Εισαγγελέα Ρόδου, οι πηγές μου αναφέρουν πως παρά την έρευνα σας τέτοια έγγραφα δεν βρίσκονται στην κατοχή σας.

Επειδή, θεωρώ ότι είναι δυνατή κάποιας μορφής συμβιβαστική λύσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, ../.. επιζητώ και παρακαλώ τη δική σας προσωπική παρέμβαση προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ως Διοικητού της εποπτικής αρχής του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

../..

Δυστυχώς, η συνέχιση της δικής μου εμπλοκής μου επιφέρει μόνο προσωπικό πόνο, και ουσιαστικά με τη συνδρομή και τη συμβουλή των δικηγόρων μου, θα αναγκαστώ να κινηθώ και εγώ νομικά ενάντια στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τον τετραψήφιο αριθμό μετοχών της Τράπεζας Ανατολής που έχω στην κατοχή μου, για να αποδείξω την αλήθεια των λεγομένων μου.

Με πραγματική εκτίμηση και σεβασμό,

Δρ Ρήνος Μ. Ελευθέριος
Ιατρός


 

Η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος